CLASS 9 : SCIENCE : Cell: The Building Block of Life

 

Class 9
Chapter : 2


Cell: The Building Block of Life
कोशिका: जीवन की संरचनात्मक इकाई


 

Q1. What is cell?

Ans. The cell is the basic structural and functional unit of life. All living organisms are made up of cells.

Q1. कोशिका क्या है?

उत्तर: कोशिका जीवन की मूलभूत संरचनात्मक और कार्यात्मक इकाई है। सभी जीवित जीव कोशिकाओं से बने होते हैं।

 

Q2. How many type of organism according to number of cells?

Ans. There are two types of organisms based on the number of cells.

A. Unicellular organisms

B. Multicellular organisms

Q2. कोशिकाओं की संख्या के आधार पर जीव कितने प्रकार के होते हैं?

उत्तर: कोशिकाओं की संख्या के आधार पर जीव दो प्रकार के होते हैं।

A. एककोशिकीय जीव

B. बहुकोशिकीय जीव


Q3. Where is life widely accepted to have originated on Earth?

Ans: Life is widely accepted to have originated in water (such as small pools or hot springs).

Q3. पृथ्वी पर जीवन की उत्पत्ति कहाँ से मानी जाती है?

उत्तर: आम तौर पर यह माना जाता है कि जीवन की उत्पत्ति पानी में (जैसे छोटे तालाबों या गर्म पानी के झरनों में) हुई थी।

 

Q4. Approximately how many billion years ago did life originate?

Ans: Life originated approximately 3.5 billion years ago.

Q4. लगभग कितने अरब साल पहले जीवन की उत्पत्ति हुई थी?

उत्तर: जीवन की उत्पत्ति लगभग 3.5 अरब साल पहले हुई थी।


Q5. Define limit of resolution. What is the limit of resolution of the human eye?Ans: The limit of resolution is the minimum distance by which two adjacent points must be separated in order to be seen as distinct and separate objects. The limit of resolution of an unaided human eye is 0.1 mm when viewed from about 25 cm away.

Q5. विभेदन सीमा (limit of resolution) को परिभाषित करें। मानव आँख की विभेदन सीमा क्या है?

उत्तर: विभेदन सीमा वह न्यूनतम दूरी है जिससे दो आस-पास के बिंदुओं को अलग-अलग और स्पष्ट वस्तुओं के रूप में देखने के लिए अलग होना ज़रूरी है। लगभग 25 cm की दूरी से देखने पर, बिना किसी उपकरण के मानव आँख की विभेदन सीमा 0.1 mm होती है।


Comments

Popular posts from this blog

First In India (हिंदी) : GK TOPIC 001

RC990122019-RPFSI SHORT TEST BY REHAL'S CLASSES HELD ON 20-10-2018

CLASS 10 : CHAPTER : 2 : Acids, Bases and Salts